top of page
Horia

Arhetipul Războinicului - Protejează și servește

Updated: Apr 28, 2021


Războinicul este probabil cel mai greșit înțeles arhetip și poate, cel care de-a lungul anilor a adus cele mai mari distrugeri ale înțelegerii masculinității sănătoase.

Da, războinicul se ocupă și cu războiul dar un războinic trăit ideal distruge doar ceea ce trebuie distrus și doar pentru a face loc la ceva mai bun. Un războinic are grijă de toți cei nevinovați, și face doar ceea ce este necesar pentru a-și atinge scopul. Iar dacă scopul oferit de cel care l-a trimis în luptă, nu este unul pentru care merită să lupte, acesta poate face cale întoarsă sau își poate alege un nou stăpân. Un războinic are Discernământ.


Cum arată un Războinicul trăit ideal?


Războinicul este energia la care ne conectăm când vrem să facem lucruri. Este DO-erul din noi. Este cel care Acționează și cel care reușește. Care se adaptează situației pentru a-și atinge obiectivul.

Războinicul își primește misiunea de la rege pe care îl urmează cu loialitate. Nu se întreabă de ce face asta ci doar face. Totuși, el are discernământ. Atunci când Regele nu mai dă ordine în acord cu propriile valori și principii, acesta își poate căuta un alt Rege. Acesta știe când să intre în luptă pentru a-și atinge obiectivul. Câteodată are nevoie de răbdare pentru a aștepta cel mai bun moment.

Folosim energia războinicului pentru a ne seta și a ne proteja limitele. Fie ele limite fizice, atunci când cineva îți intră în casă, dar și limitele date de valorile și principiile tale. Un războinic puternic, ale cărui principii și valori includ grija pentru Pământ, va interveni atunci când vede oameni care aruncă pe jos, care lasă mizerii după ei la picnic, etc.

Un războinic nu se naște războinic, se creează. Iar pentru ca băiatul să intre pe calea războinicului, are nevoie de un ritual de trecere. Eroul – arhetipul Războinic adolescent, crede că le poate face pe toate, că este cel mai puternic și că nimic nu-i stă în cale. El are nevoie să treacă prin niște probe dificile, provocatoare, poate care chiar să-l pună față în față cu moartea pentru a-l învăța niște lecții, pentru a-și pierde aroganța. În triburi, de exemplu, băieții treceau prin diverse probe pentru a deveni bărbați. Acum nu mai avem astfel de probe, și este nevoie să ni le creem singuri. Pentru unii poate fi cucerirea unui munte, pentru alții deschiderea unui business. În general, lumea spune că bacalaureatul este proba maturității. Dar acolo e mai mult o probă pentru Magician decât pentru Războinic. Pentru că nu are ritualul de trecere, războinicului îi este mai greu să-și valideze capacitatea, puterea și potențialul, dar și să se întâlnească cu propriile limite.

Ritualul de trecere mai are un rol. Acela de a-l pune față în față cu moartea. Un războinic puternic va fi întodeauna conștient de propria moarte. Va acționa fără să ezite, pentru că știe că o ezitare poate însemna ratarea obiectivului sau că nu va mai avea o nouă ocazie.

Războinicul își cunoaște puterea dar și limitele. Este conștient de ceea ce poate face și ceea ce nu. Și ține cont de asta atunci când acționează. Este conștient de propriul potențial și se antrenează constant pentru a-l atinge.

Una din calitățile războinicului este detașarea emoțională. Nu înseamnă că e întodeauna detașat. Ci că uneori, se poate detașa emoțional de o situație pentru a-și atinge obiectivul. La războinic apelăm atunci când trebuie să facem lucuri care nu sunt confortabile, sau lucruri care sunt greu de făcut dar necesare. De exemplu, avem nevoie de un războinic puternic pentru a încheia o relație care este toxica. Războinicul distruge, dar distruge doar ceea ce e nevoie pentru a face loc pentru ceva nou, ceva mai bun. Un alt exemplu de detașare emoțională este cea a pompierilor. Care întră într-o clădire în flăcări pentru a salva oameni, chiar dacă le este frică. Se detașează de frică pentru a face ceea ce este corect și just, pentru a duce mai departe ordinele Regelui, care în cazul acesta ar fi :”Salvează oamenii din foc!”

Furia este energia principală a războinicului. Furia este energie, direcționată greșit ea poate distruge, dar direcționată spre întreptarea nedreptății, spre a seta limite clare, spre a repara ceea ce este greșit, Furia e o forță. Un citat care îmi place foarte mult din cartea Peaceful Warrior: “Fear and sorrow inhibit action; anger generates it. When you learn to make proper use of your anger, you can change fear and sorrow to anger, then turn anger into action. That’s the body’s secret of internal alchemy.” – Un Războinic trebuie să învețe să-și direcționeze furia. Să o folosească, nu să fie folosit de ea. Să o folosească pentru a acționa. Furia este și energia care pune limite.


Rana Războinicului


Un războinic are nevoie să-și seteze propriile limite, să se definească foarte clar. Rana războinicului e o rană identitară. Niște părinți care au fost foarte permisivi, sau nu i-au acceptat sentimentele de furie, nu l-au lăsat să-și experimenteze limitele, va face ca copilul să trăiască Razboinicul în Umbră. Copii au nevoie de limite, dar au nevoie de limite setate asertiv, au nevoie de spațiu în care să experimenteze viața și să-și dezvolte o identitate proprie.

Rana emoțională a războinicului se învârte în jurul sintagmelor ”nu exist”, ”nu am dreptul să fiu”. Ar putea fi ”Nu exist decât dacă îmi dă voie mama/tata/oricine”, sau ” nu am dreptul să exist” sau ”Nu am dreptul să îmi iau apărarea”, ”N-am voie să fiu furios, pentru că e periculos” ”pot fi cine sunt doar dacă îți îndeplinesc ție nevoile”

Rana războinicului se dezvoltă când copilul începe să se vadă ca o ființă separată de părinții lui, între 1 și 2 ani. Atunci începe și dezvoltarea arhetipului. El are nevoie să se identifice ca o ființă separată, care poate avea un impact asupra lumii din jurul său. Dacă i se repetă fraze precum: ”nu ne place când ești nervos”, ”Ești aici pentru că te lăsăm noi să fi”, ”nu e normal să fi așa nervos” sau ”Eu te-am făcut eu te omor”, părinții îi condiționează dreptul de a exista. Este valabil pentru orice altă emoție pe care părinții i-o neagă, sau nu o lasă să existe în el. Atunci când emoțiile nu sunt lăsate să existe, nu sunt acceptate și nu sunt validate, copilul le mută în umbră. Va deveni copilul model pe care părinții îl doresc, dar energia din umbră crește și iese la suprafață mai tărziu în feluri care nu mai sunt în controlul copilului.

Umbra războinicului


Umbra activă a războinicului este Sadicul (cel care face rău altora, bully-ul). Umbra pasivă este Masochistul (cel care își face rău singur) este lașul și cade deseori ca victimă.

Sadicul, este un mercenar, care vrea să creeze haos. Acționează doar în interes propriu sau caută aliați care să-l facă să se simtă puternic. Este crud și nu are empatie iar deseori este un bătăuș.

Acesta este volatil, se aprinde repede și din orice, furios, imprevizibil și agresiv. Neavând o identitate proprie (nu a fost lăsat să și-o găsească, sau nu i-a fost acceptată), acesta va căuta un gang, o gașcă care să i-o ofere. Deseori, acesta poartă haine de marcă, de designer și Big Brands, cu a căror identitate se confundă.

Ceea ce activează Sadicul, este sentimentul de slăbiciune.

Masochistul, Umbra pasivă a războinicului se recunoaște prin lipsa motivației, lipsa puterii. În general acesta a avut o mamă invazivă (care i-a spus cum să fie, ce emoții ar trebui sau nu ar trebui să simtă sau lua decizii pentru el) și/sau un tată absent (care nu a putut să-i valideze puterea lui de bărbat).

Masochistul distruge mai degrabă lucuri, și nu oameni, el se conformează cu cei din jur pentru a fi acceptat dar și pentru că nu are o identitate proprie, o părere. Viața îi este guvernată de indecizie, așteaptă ca o timpul să decidă pentru el, sau altcineva (așa cum o făcea mama în copilărie – sau chiar și ca adult). Are o atitudine pasiv-agresivă.

Acesta nu oferă limite în relația cu femininul, face foarte mult pe plac acestora și nu e în acord cu propriile nevoi. Femeile nu se vor simți în siguranță, protejate alături de un masculin ce-și trăiește războinicul în umbră.

Dacă simți că te auto-sabotezi, te simți iritabil și ai nevoia să controlezi totul în jurul tău, atunci probabil simți energia Umbrei Războinicului. Tot umbra acționează și atunci când vrei lucrurile să fie făcute imediat și în felul tău, sau când simți să obiectezi la orice vor ceilalți sau sugerează.


Cum ne putem îmbunătăți relația cu Războinicul?


1. Împrietenește-te cu furia și controleaz-o. Lasă-te să o simți, într-un mediu safe. Găsește o cale să o eliberezi, învață să o folosești mai degrabă decât să te simți neputincios în fața ei. Furia apare când cineva îți încalcă limitele, iar dacă nu acționezi pentru a ți le proteja, aceasta crește în interiorul tău.

Fii Fizic activ pentru a-ți simți puterea. Țipă, urlă, exteriorizează-te. Furia are nevoie de voce. Dar ai grijă să fi într-un mediu sigur și în siguranță, să fii singur sau ca cei din jur să știe ce urmează să faci și să fie dispuși să-ți ofere spațiul în care să faci asta.

Cel mai bun mediu este într-un workshop, sau retreat unde ai această temă și exită un facilitator care te poate conduce și-ți poate oferi spațiu și validare. În retreat-urile pe care le organizez avem diverse exerciții unde împreună creem un spațiu de exteriorizare a furiei, fie prin țipăt, confruntări frățești sau sporturi de contact.


2. Găsește un sport care să se potrivească cu nevoile tale. Cel mai potrivit pentru lucrul cu furia sunt artele Marțiale pentru cei care sunt în polul activ și ceva sport de contact sau care are o doză de pericol (cățărat, scuba diving, box, hiking) pentru cei în polul pasiv.


3. Ia-ți coaiele înapoi! Încetează sa fii pasiv, pune-te în situații în care să simți emoțiile, să simți frica, furia dar și curajul. Află cine ți-a luat puterea și ia-o înapoi. Simbolic și Energetic. Găsește-ți un cerc de bărbați sau activități unde să îți prezinți puterea iar ceilalți să-ți ofere suport.

Abandonează femininul și îmbrățișează puterea masculină. Și mă refer aici la capacitatea de a impacta lumea, de a fi asertiv, de a-ți proteja familia și spațiul dar într-un mod asertiv.


4. Caută să trăiești viața cu integritate și autenticitate. Fă ceea ce zici și zi ceea ce faci. Ținte-te de angajamente și nu promite dacă știi că nu te poți ține de cuvânt. Creează-ți un ritual sau niște obiceiuri pe care să le faci în fiecare zi. Ține-te de ele pentru a-ți dezvolta integritatea și disciplina.


5. Caută suport masculin. Bărbații înțeleg bărbații, așa cum o femeie nu poate. În plus, funcționăm mai bine când nu facem lucrurile singuri. Ne-am născut în triburi, așa știm cel mai bine să funcționăm. Caută-ți un loc unde să poți să împărtășești secrete, unde să fi auzit și ascultat, dar unde să fi și martor pentru procesele altor bărbați.


6. Fă ceea ce te sperie. Pentru mine, de exemplu, rolul acesta îl au dușurile reci. Încerc să fac în fiecare zi un duș rece. Nu mi-l doresc, știu că va fi inconfortabil, dar știu că are beneficii. Așa că îl fac chiar dacă nu vreau, chiar dacă îmi este inconfortabil.


7. Creează-ți o practică meditativă. Meditează un pic în fiecare zi. Te va ajuta să te detașezi de emoții, să fii mai calm în situații critice și îți face mintea mai limpede. Te va ajuta să-ți recapeți puterea asupra propriilor gânduri.


Filme și cărți recomandate pentru energia Războinicului: The Way of the Peaceful Warrior – Dan Millman – recomand mai degrabă cartea decât filmul. Intră mai în profunzime în antrenamentele unui războinic

Meditații - Marcus Aurelius - Un adevărat războinic și filosov. Îl recomand cu toată inima.

Braveheart

The 7 Samurai

Gladiatorul




Comentarios


bottom of page