top of page
  • Horia

Arhetipului Iubitului - Toți suntem unul

Updated: Apr 28, 2021

Iubitul este primul arhetip cu care ne conectăm. Se dezvoltă la început cu mama, ca o primă conexiune, poate și cea mai puternică conexiune fiind, la început, dependenți de ea. La început nu există limite între copil și mamă. Dorința Iubitului este să simtă unificarea, dorința și nevoia de a o avea pe mamă, doar pentru noi, este cea care dă naștere Iubitului. Învățăm astfel conexiunea cu femininul, dar la un moment dat, este rolul tatălui să te ajute să te separi de conexiunea simbiotică cu mama pentru a te învăța iubirea și conexiunea cu masculinul. Din păcate în ziua de azi mulți bărbați sunt absenți sau nu sunt disponibili pentru a-i aduce pe băieți în energia iubirii masculine, sau n-au fost nici ei inițiați. Și așa se nasc răni ale amantului.

Toți oamenii au un amant rănit la un anumit nivel pentru că este imposibil pentru părinți să răspundă la toate nevoile copilului fix așa cum ar avea nevoie.


Iubitul trăit ideal


Ați ghicit, energia Iubitului este despre conexiune, și despre a te conecta cu fluxul vieții. Este despre a simți. El nu are nevoie să explice, el are nevoie doar să simtă, el gândește în Imagini și simboluri, în vise și viziuni, nu în cuvinte. Energia Iubitului este despre a lăsa copilul interior liber, despre atașament necondiționat, spontaneitate, senzualitate, dar este și despre tristețe și Jale. Durerea care vine din jale, din tristețe este acolo pentru că rămâne neexprimată. Lacrimile Iubitului vin ca o eliberare, trăirea tristeții deblochează bucuria.

Iubitul are tendința de a submina structura. El este deseori Amoral, încalcă prejudecăți, și normele culturale. Exemplul cel mai bun este Romeo și Julieta. El caută o moralitate autentică, o moralitate care să-l ajute în căutarea lui de unificare. Iubitul este neconvențional, haotic, dezordonat. Și, neținut sub control, amantul poate face abuz de mâncare, sex, porno sau substanțe. De fapt, una din umbrele Amantului este dependentul, despre care discutăm mai încolo.

Echilibrat, Iubitul vine cu Bucurie, grație și a optimism. El echilibrează de fapt toate celelalte arhetipuri, dar are nevoie de limite setate de un Războinic puternic. Altfel, fără limite, el consumă tot ce are în cale și devine auto-distructiv. Amantul este ”cum”-ul din ceea ce facem. Dacă facem lucrurile cu bucurie și grație, înseamnă că Amantul este activ și echilibrat. El este expresia iubirii pure, deține cheia spre empatie și exprimă iubirea în tot ceea ce face. Când Iubitul este activ, ne pasă de frumusețea mediului, ne purtăm cu grijă și respect față de tot ce ne înconjoară și avem grijă de noi și de relațiile noastre.

Iubitul își plăcerea din Senzual. Atingeri, îmbrățișări, a fi ținut sau a ține în brațe sunt căi de satisfacție pentru Iubit. La fel cum sunt și mâncarea, băuturile sau orgasmul.


Rana emoțională


Rana emoțională a iubitului este ”nu sunt demn de iubire” ”nu merit să fiu iubit” ”e ceva în neregulă cu mine”. Ca să se dezvolte o rană emoțională, copilul sau adultul trebuie să simtă lipsa conexiunii și a iubirii. Acesta a tras concluzia că este imposibil să fie iubit sau că este ceva greșit la felul în care el iubește.

Rana de Iubit vine cu jale și tristețe. Iar aceasta ține un om jos, îi ia din vitalitate până o plânge. Rana Iubitului și nevoile neîmplinite de conexiune vor fi copleșitoare ca adult, și vom încerca să facem orice ca să le evităm. Droguri, sex, abuz de mâncare sau alcool, sunt doar căi prin care evităm tristețea, și evităm credința noastră că nu suntem iubiți. A pune nevoile celorlalți în fața nevoilor proprii pentru a primi astfel acceptarea lor, este tot un semn că există o rană a Iubitului. Asta este valabil mai ales pentru bărbații care nu pot relaționa cu o femeie matură. Își vor pierde limitele și vor face totul pentru a obține validarea lor, sau vor regresa la nivelul unui copil.

Pentru că nevoile unui copil nu pot fi îndeplinite niciodată pe deplin, cu toții suferim de o rană de Iubit, oricât de buni părinți am fi avut. Contează doar gradul în care am fost răniți.

O mamă care îi neagă emoțiile copilului ”nu fi furios”, ”Ți-am spus să nu mai plângi!” sau îl pune să-i dea un pupic atunci când e furios îl face pe copil să-și nege emoțiile, îl face să nu le mai simtă. Iar a simți e ceea ce face Iubitul cel mai bine.


Umbra Iubitului


Umbrele Iubitului sunt Dependentul (activ) și Stoicul/Impotentul (pasiv). Deși o umbră este mai activă, cei care trăiesc arhetipul în umbră, pendulează între cele două polarități.

Umbra din polul activ a Iubitului, Dependentul, reprezintă păcatul senzualității. Pornește ca o căutare a independenței. Pleacă în căutarea confortul singur, confort pe care nu l-a găsit în relațiile apropiate, și găsește un confortul în droguri, alcool, sex sau mâncare. Acestea îi produc plăcere, dar curând descoperă că nu mai este independent, ci și-a cedat libertatea obiectului dependenței lui. A găsit soluția pentru a scăpa de durere. El evită durerea cu orice cost.

Dacă adicția începe ca o revoltă, se termină cu Ego-ul care îi este sclav adicției.

În relații, dependentul ajunge de la idealizare, se îndrăgostește rapid de la prima întâlnire de orice femeie îi dă atenția ei, trece apoi la o formă de iubire și apoi la demonizare, vinovății și ură.

Dependentul ar trebui să privească simbolic obiectul dependenței, ar trebui să se întrebe ce îi lipsește și de ce are nevoie ca să fie mai conștient? De exemplu, dependența de țigări ar putea fi văzută ca o căutare de a experimenta pasiunea falică. Un fumător compulsiv nu are încredere în el ca bărbat, așa că ”împute” toată camera cu ”masculinitatea” țigării lui. Alcoolicul de exemplu caută o stare estatică, spirituală. El caută mai degrabă bucuria pe care n-a primit-o de la adulți. Adicția este un ritual personal și ar trebui privită individual. Iar ca să fie schimbată, trebuie înlocuită cu un nou ritual care să acopere aceeași nevoie, dar într-un mod mai sănătos.

Dacă dependentul caută prea multă stimulare și prea multă conexiune, Stoicul își neagă nevoia de conexiune. Dacă mama e alternant iubitoare, hrănitoare, dar și invazivă și critică, Copilul învață să fie în alertă tot timpul. Pentru a se simți în viață, copilul trebuie să se simtă în siguranță în relație. Să poată să spună uneori iubitei lui ”până aici” fără să simtă ca ar putea-o pierde.

Masturbarea este un act de auto-plăcere, de auto-liniștire, totuși, un Iubit în umbră poate face abuz de ea pentru a se simți mai bine, pentru a evita durerea și tristețea. Își oferă astfel o îmbrățișare, iubire și se conectează cu un feminin (imaginar, fantasmat) unde el este în control. Prin masturbare, Simte energia falică și Bucuria Masculină și într-un fel inconștient, trăiește reuniunea cu femininul. Dar odată ce a avut orgasm, acesta se poate simți castrat, vinovat sau rușinat. El recunoaște la un anumit nivel că nu și-a exprimat Masculinitatea din plin, că nu e cu o femeie și de aici se va izola și mai mult.


Ce putem face pentru a ne echilibra energia Iubitului?


1. Fi senzual! Acordă mai multă atenție simțurilor atunci când mănânci, te plimbi în natură, bei. Bucură-te de mâncare gustoasă (nu fast-food!), un vin bun. Oferă-ți o sesiune de masaj din când în când. Fă sex și petrece timp cu cei dragi, fi prezent în tot ceea ce faci. Respectă aprecierea Iubitului pentru gust, miros și sunet.


2. Lucrează la umbra ta. Fie la un atelier de lucrul cu umbra, fie în terapie fie în diferite grupuri. Ai nevoie să vezi ce răni ai ascuns în umbră pentru a le vindeca. Fi pregătit să faci ceea ce e nevoie să faci pentru a le vindeca.


3. Răsfață-ți senzitivitatea. Mergi la date-uri, miroase flori, cumpără flori, ascultă muzica, dansează cât de mult poți. Mergi la concerte, studiază arta. Studiază arta, Joacă-te mai mult, Colorează, pictează, arată-ți emoțiile.

4. Învață să-ți iubești și respecți copilul interior. Ascultă-l, vezi ce are el nevoie în general: afecțiune, dragoste, respect, atenție. Ai grijă de tine mai mult. îmbracă-te colorat și fi mai jucăuș.

5. Fă în fiecare zi un lucru care îți face plăcere să îl faci. Fă-l fără un scop anume, doar din bucuria pe care ți-o aduce lucrul respectiv. joacă-te.

6. Vulnerabilizează-te în relațiile apropiate. Vulnerabilitatea este o metodă de a te conecta profund cu cei din jurul tău. E nevoie să ne arătăm mai mult așa cum suntem, conectarea adevărată se întâmplă atunci când suntem autentici, iar conectare adevărată este ceea ce Iubitul are nevoie pentru a se vindeca.

Recomand documentarul lui Brene Brown de pe Netflix ”The call to courage”


Recomandări artistice

:


Titanic

Romeo și Julieta

Rick în Casablanca

Ross Geller din Friends este un exemplu de Iubit

Moonlight



Comments


bottom of page