top of page
  • Horia

Introducere în cele 4 arhetipuri ale masculinității: Regele, Războinicul, Magicianul și Iubitul

Updated: Apr 28, 2021

Vor urma 4 articole dedicate fiecăruia dintre arhetipuri. Aici am făcut o mică introducere în conceptele pe care urmează să le folosesc și un rezumat al fiecărui arhetip. Îți recomand să citești acest articol, apoi să continui cu cel cu care simți și apoi să continui cu următoarele.


Ce este un Arhetip?


Dacă ți-aș spune să-mi descrii câteva trăsături ale unui Războinic, fără să-ți dau alte informații, la ce te gândești? Posibil să spui, puternic (fizic), Disciplinat, încrezător, agresiv, violent, Energetic, detașat, bine-făcut și așa mai departe. Ei bine, dacă toți oamenii din lume ar face acest exercițiu, și ar intra în detaliu în ceea ce înseamnă Războinicul, cum s-ar purta în anumite situații, care sunt punctele lui forte dar și slăbiciunile lui, în ce situații l-ar vedea lumea și așa mai departe, s-ar crea o imagine planetară a Războinicului. Dacă ar fi să facem o medie, cele mai frecvente atribute, am găsi o definiție globală a arhetipului Războinicului.

Cam asta este Arhetipul. Este o imagine, o energie care există în noi și care nu e foarte diferită de la o cultură la alta. Arhetipul este localizat în ceea Jung numea Arhetipul Colectiv. Adică locul din inconștientul nostru, unde sunt stocate toate amintirile omenirii. Dovadă că majoritatea Miturilor, Simbolurilor sau Zeilor din lume au elemente comune destul de importante, chiar dacă vin din culturi diferite. Structural, Jung spune că arhetipurile sau la baza structurii noastre psihice. Sunt un fel de programe cu ajutorul cărora funcționăm, cu ajutorul cărora înțelegem cum să reacționăm în anumite situații. Sunt ca o energie din interiorul nostru cu care ne putem conecta pentru a înțelege mai bine situațiile în care ne aflăm. Tot Jung spunea că ele sunt pentru noi ceea ce instinctele sunt pentru animale.

Toate arhetipurile au un pol pozitiv și unul negativ. Un ”prea războinic” sau ”prea puțin războinic”. Și automat mintea ne duce deja către un șablon. Un ”prea războinic” ar fi un tip prea violent, care scoate imediat pistolul să tragă, se confruntă cu toată lumea, este hiper-activ, nu stă locului niciodată. Poate este ultra-protectiv cu cei dragi sau toată viața este despre a dovedi lumii cât de puternic este el. Un ”prea puțin războinic” ar putea fi tipul care e moale, care e veșnic indecis. Care îi lasă pe ceilalți să facă mișto de el și nu pune niciodată limite. Poate este și într-o depresie și abia se ridică din pat. Nu are niciodată energie pentru nimic. Ideea aici este că dacă nu ne facem cunoscută această energie a arhetipurilor, dacă nu încercăm să înțelegem în ce formă ele există acum în noi, ne vor controla și vor ieși la suprafață sub formă de impulsuri incontrolabile. Odată ce ne conectăm conștient cu ele, și înțelegem cum ne influențează, le putem folosi, le putem antrena și le putem ”scoate” atunci când avem nevoie de ele. De exemplu, putem scoate un Războinic atunci când familia ne este amenințată și acționa ca un adevărat războinic pentru a-i apăra, dar putem alege să nu-l scoatem la iveală atunci când prietena vine acasă după o zi grea și a uitat să ne cumpere bere. Putem atunci să evaluăm situația și să alegem să ”scoatem” iubitul din noi, pentru a-i oferi Iubitei noastre înțelegerea Iubitului mai degrabă decât să o confruntăm cu energia Războinicului.

Arhetipurile sunt doar o altă formă de a ne înțelege mai bine ca oameni, de a învăța despre puterea pe care o avem în inconștient și despre cum ne influențează ea prezentul. Totul într-o formă mai de ”poveste”, mitică și plină de imagini și simboluri Arhaice.

Există în noi un arhetip care este predominant, cu care ne conectăm mai ușor sau care e mai ușor de accesat. Este același în a cărui umbră intrăm cel mai ușor și a cărui rană emoțională este cea mai puternică. Este important să o identificăm, pentru că aceasta poate fi și cea mai mare resursă pentru noi. Cei de la ww.sacredsons.com au un test de 2 min cu care poți să-ți afli arhetipul predominant. Totuși, dacă citești despre ele, te asigur că îl vei recunoaște imediat fără nici un fel de ajutor.


Cum arată un arhetip trăit ideal?


Fiecare arhetip are niște calități specifice și un ”câmp de bătălie” unde se simte cel mai bine. Este important să cunoaștem ce face fiecare arhetip cel mai bine pentru a ne putea conecta cu el atunci când avem cea mai mare nevoie de el, când ne-ar aduce cel mai mare beneficiu.


Rana emoțională a arhetipului


În dezvoltarea unui copil, unele lucruri nu se întâmplă așa cum ar trebui. Părinții nu-i oferă întotdeauna ceea ce are el nevoie (și ar fi imposibil să-i ofere!) , nu sunt disponibili, sau proiectează propriile frici și răni pe copil. Întâmplându-se constant ca părinții să nu fie acolo așa cum are copilul nevoie, se dezvoltă o rană emoțională. Copilului ajunge să nu-i fie validate emoțiile, ca și cum ar fi ceva rău să le aibă și începe să-și formeze pattern-uri pentru a nu mai arăta acea emoție sau acel comportament. Astfel se dezvoltă o rană emoțională.

Fiecare arhetip are rănile lui specifice, este sensibil la anumite trăiri și emoții.

Umbrele arhetipului


Dacă Ego-ul e o poză, Umbra este negativul ei. Atunci când trăim o rană emoțională, emoțiile care considerăm că nu sunt demne de situația respectivă, o aruncăm în umbra. Unii psihologi consideră că umbra este inconștientul nostru. Și într-un fel așa este. Deși, de exemplu, un copil a aruncat furia în umbră, pentru că la un moment dat mama i-a spus ca furia o supără, el doar a pus-o în inconștient. Și toate situațiile următoare în care apare furia, el nu-și lasă furia să trăiască în el, o ascunde imediat ce apare, în umbră. Dar ea rămâne parte din el și se adună acolo, până când aceasta va găsi (și va găsi!) o cale de scăpare. De la un eveniment banal cu iubita lui, la un mică încăierare în trafic, furia va ieși din umbră, fără ca persoana să aibă un control asupra ei. Și va ieși cu forța tuturor furiilor pe care le-a ascuns de-a lungul anilor.

De aceea e important să ne cunoaștem umbra, să lucrăm cu ea, chiar să ne împrietenim cu ea. Ca să nu lăsăm ca bagajul să se adune și să ne controleze viața sau momente din viața noastră. Umbra va căuta constant să ne saboteze planurile. De exemplu, deși ne dorim să avem o relație bună cu familia noastră, să fie armonie, dacă nu ne cunoaștem rănile din copilărie, dacă nu cunoaștem cum ne-au făcut cei din familie să ne simțim în copilărie, cu bune dar mai ales cu rele, umbra noastră va căuta constant să se certe cu ei, să-și ceară drepturile, să aibă o atitudine confruntațională față de ei, și nu vom ști de ce. Va fi într-un fel mai onestă, căutând să-și facă dreptate, dar mai distructivă.

Umbra cere constant atenția ta, până când se vindecă. Compulsiile repetitive, alegerea mereu a aceluiași tip de partener – de obicei toxic - dependențele, sunt toate metode ale umbrei de a-și cere drepturile. Ea dă de fapt direcția, simbolic, încotro ar trebui să se îndrepte atenția ta. Dacă de exemplu, alegem mereu un partener indisponibil emoțional, este poate nevoie să ne îndreptăm atenția către membrii din copilărie care au fost indisponibili pentru noi și să ne vindecăm rana cauzată de aceștia (iartă, dar nu uita), pentru ca apoi să putem să ne găsim un partener disponibil pentru noi.

Umbrele arhetipurilor au doi poli, unul activ și altul pasiv. Războinicul ”prea războinic” și războinicul ”prea puțin războinic”. Tendința este de a sta mai mult într-un pol, dar, dacă trăim arhetipul în umbră, ne vom muta de la un pol la altul, fără vreun control.


Ce putem face ca să ne îmbunătățim conexiunea cu arhetipul?


Relația cu arhetipurile este o relație care se schimbă constant și pe care o putem cultiva. În fiecare zi putem face ceva pentru a ne dezvolta o relație mai sănătoasă cu energia fiecărui arhetip. Fiecare arhetip are activitățile sale specifice și este important să nu ignorăm pe nici unul. Ele lucrează împreună nu separat. Nu putem avea un Războinic puternic, orientat către acțiune și soluții, fără a avea un Rege la fel de puternic care să-i dea ordine clare. Fără ordine clare, războinicul va fi pierdut și nu va știi ce să facă. Își va irosi energia pe chestii care nu ajută regatul.

În fiecare articol veți găsi recomandări pentru activități specifice fiecărui arhetip, recomandări de filme sau cărți pentru a-l putea înțelege mai bine.


Arhetipurile pe scurt:


RăzboiniculEu fac - este arhetipul acțiunii și a rezultatului. Are discernământ, auto-control și disciplină. Își alege momentul acțiunii pentru a favoriza un rezultat pozitiv. Se poate detașa emoțional și face ce ce trebuie făcut, chiar dacă uneori asta înseamnă distrugere. De exemplu, este cel care rupe o relație toxică, fără să se uite înapoi. Distruge doar pentru a face loc unei construcții mai sănătoase, un războinic trăit pozitiv, nu va distruge niciodată de dragul distrugerii. Rolul lui este să ducă la îndeplinire ordinele Regelui.


Umbra:

Sadicul (+): bătăuș, agresiv, imprevizibil.

Masochistul (-): pasivitate, pasiv-agresiv, indecizie.

Emoția principală – Furia

Element natural - Focul

Terenul specific: Câmpul de luptă

Simbol: Sabia


Magicianul – Eu știu - este arhetipul Rațiunii și a soluțiilor. El gândește și nu simte, având o mare putere de analiză. Curiozitatea este unul din atuurile sale, însă trăit negativ, curiozitatea poate duce la o atitudine de tipul ”Mă întreb ce se întâmplă dacă...” și poate face haos în jurul său doar pentru a vedea ce se întâmplă. Este cel care dă acces la stări de conștiință modificată, conduce viziunile și transele. El este cel care deține cheile către inconștient. Atât șamanii cât și astronauții sunt Magicieni desăvârșiți, Magicianul fiind expert în folosirea tehnologiei, dar și în folosirea resurselor interioare. Dacă ai avut o copilărie grea, magicianul este cel care a fost activ în a rezolva problemele, a-ți găsi metode de coping și în a te proteja. Rolul său este de a consilia și a oferi soluții regelui.


Umbra:

Detașatul (+) – Detașat fașă de conexiunea umană, față de emoții, manipulant, nu oferă toată informația

Inocentul (-) – leneș, confuz, evită responsabilitățile, ostil, pune piedici altora în a realiza ceva.

Emoția principală – Rușinea

Element natural – Aer

Terenul specific: Cercul magic, altarul

Simbol: Bagheta


Amantul – Eu sunt - este arhetipul conexiunii și a iubirii, a respectului față de tot ce ne înconjoară. El este cel care aduce pasiune în tot ceea ce facem, este spontan și senzual. Este expansiv și caută constant conexiunea cu ceilalți și o face prin intuiție și empatie. Îl accesăm atunci când suntem creativi și când ne bucurăm de viață. El simte și nu prea gândește. Comunică prin vise, simboluri, imagini și mituri și nu prin cuvinte.


Umbra:

Dependentul (+) – Cautător de senzații, dependent de experiențe, substanțe, oameni.

Impotentul (-) – apatic, lipsit de viață,

Emoția principală – Tristețea

Elementul natural – Apa

Terenul specific: Gradina (natura)

Simbol: Nu are, el este reprezentat falic în simbolurile celorlalte arhetipuri (sabia, bagheta, sceptrul toate sunt simboluri falice – arată de fapt nevoia celorlalte arhetipuri pentru Iubit)


Regele – Eu am – Este arhetipul care se dezvoltă cel mai târziu în viață. Este arhetipul viziunii și a obiectivelor pe termen lung, este strategic. Este cel care ia decizii în regat și care stabilește misiunea vieții. Totodată este și cel care se ocupă cu binecuvântarea celor din jur, care se asigură că tuturor oamenilor și arhetipurilor din jurul lui le merge bine. Este preocupat cu abundența și cu a lăsa ceva în urmă. Fie că este vorba de o moștenire materială, intelectuală sau experențială, în funcție de misiunea fiecăruia în viață.


Umbra:

Tiranul (+) – Dominanță, nu-i respectă pe cei din jurul său, folosirea greșită a puterii

Lașul (-) – Molâul, nu poate lua decizii, paranoic, vrea să dețină controlul.

Emoția principală – Bucuria

Elementul natural – Pământul

Terenul specific: Regatul

Simbol: Sceptrul



bottom of page